Topscorer
Vi anbefaler
Nyheder

Som udgangspunkt er Østrig et hvidvinsland. På godt to tredjedele af de samlede vinarealer dyrkes der hvide druesorter. Grüner Veltliner uden tvivl den toneangivende drue, der med sin friskhed og peber-krydrede aroma er en fornem repræsentant for østrigsk vin. Vinen nyder stor anerkendelse i udlandet, ikke mindst i USA, hvor den blot kaldes Grüner. I første række finder man også de østrigske Rieslinger i verdenseliten sammen med Riesling fra Tyskland og Alsace. 

Udvalget af druesorter i Østrig er omfattende og en sand smagsoplevelse. Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller, Tramineren, Bourgogne sorterne Pinot Blanc, Pinor Gris og Chardonnay. Derudover laves også vine på druerne Zierfandler og Rotgipfler, der udover et lille område i Ungarn, udelukkende vokser i regionen syd for Wien.

Sorter resultater:

* 92 points Wine Enthusiast * "Notes of moss, earth and pear on the nose immediately attain a pithy depth on the rounded, concentrated palate. Textured freshness is bound up with the mouthfeel and it is on the finish that zesty lemon shines through while the salty yeastiness highlights pith and apple notes".

Bio-Weingut Geyerhof hører hjemme i Oberfucha, Kremstal, grænsende op til Wachau. Til trods for at Ilse Maier og sønnen Josefs egoer er meget små, er der efterhånden mange, der har fået øjnene op for denne fremragende producent, blandt andet gennem gentagne kåringer af Geyerhofs tørre hvidvine som årets bedste i Østrigs anerkendte vinguide, A'la Carte. Geyerhof har været økologiske i 30 år, hvilket har givet uvurderlig viden om markernes egenart, der i vinene oversættes med stor sikkerhed og mark typicitet.

WildWux er et koncept udviklet sammen med Burgenland-producenten Birgit Braunstein, hvor de ikke kun dyrker vinmarkerne økologisk men har omgivelserne med i betragtning for at fremme biodiversiteten – det er ikke bare ’feel good’ - det er vaskeægte ’be good’. WildWux Grüner Veltliner kommer fra Geyerhofs egene marker omkring Oberfucha, hvor en lang vækstsæson har givet druer pakket med intensitet og kompleksitet.

Vinen er spontangæret og i en særdeles veldrejet 2019-udgave er den uimodståeligt frisk, tør og drikkelækker. Der er dejlig fylde uden fedme, renheden er udtalt og det let urtede/pebrede ved druen træder aromatisk fint igennem. Alt i alt en vin der er udsædvanlig svær at se sig sur på. Nyd vinen som universalvinen, der passer til næsten alt. Særlige favoritter er grønne asparges, sushi, koldrøget laks, enkle tilberedninger af skaldyr eller en rustik salat.

 

149,00 DKK

Hoher Rain er en enkeltmarksvin nær vineriet, der ligger på sydøstlig mark med sandholdig lerjord i toplaget. Grüner Veltlliner trives i en mere næringsrig jord end riesling og kvitterer for de gode forhold med en velfriseret, kompleks vin med høj drikbarhed. Selv om Bio-Weingut Geyerhof er lige så økologiske, som de lyder, så er der ingen 'mystiske' aromaer i vinen, men derimod piv-ren, skarpt fokuseret og terroir-tro læsk med fremragende transparens.

Ilse Maier og sønnen Josef vil hellere tilsætte vinene en anelse svovl, hvorved markernes særkender bevares i vinene frem for 100 % svovlfri vine, hvor forskelle i terroirs udviskes og smagen af nedfaldsæbler fra en hvilken som helst æbleplantage over tid bliver dominerende. Familien Maier går utrolig meget op i naturbeskyttelse, men de går også op i terroir og viderebringelsen af det i den færdige vin.

Hoher Rain er i den ikke så bredskuldrede ende af genren med disciplineret fylde, der holdes i skak af en fremtrædende, moden syre. Her er klassiske veltliner-elementer af kryddergrønt og friskkværnet hvid peber pakket ind af en saftig frugt med æble, melon og hvid fersken. Eftersmagen er snorlige med luftig klarhed og udvisende perfekt fenolisk modenhed fra druer plukket i oktober måned.

Dette er suveræn og ekstremt smidig madvin, men her er også charme nok til glasset i utide. Prøv den blandt andet til de lyse stegeretter, til en smagsrig fiskesuppe, til den ny bølge af futuristisk spansk kogekunst, til asparges eller til en røget laksemad.

Til denne Grüner Veltlliner anbefales rummelige hvidvinsglas og en serveringstemperatur i omegnen af 8-10°.

149,00 DKK

Bio-Weingut Geyerhof hører hjemme i Kremstal, hvor husets marker ligger i umiddelbar nærhed af ejendommen i Oberfucha, grænsende op til Wachau. Til trods for at vinmager og ejer Ilse Maiers ego er meget lille, så er der efterhånden mange, der har fået øjnene op for denne fremragende producent, bl.a. gennem gentagne kåringer af Geyerhofs tørre hvidvine som årets bedste i Østrigs anerkendte vinguide, A'la Carte.

Geyerhof har været økologisk i snart 30 år og årtiers erfaring har givet uvurderlig viden om markernes egenart, hvilket i vinene oversættes med stor sikkerhed og mark-typicitet. Stockwerk er tør, pivren og læskende Grüner Veltliner, der med beherskede 12,5 % alkohol er en nydelse at drikke. Druerne stammer fra yngre stokke fra husets marker i omegnen af Oberfucha, der høstes medio oktober. Til trods for den sene høst er dette en elegantier med slank frugt, urtede elementer og et strejf af friskkværnet peber.

Nyd vinen til koldrøget laks, asparges, til de lettere forretter eller en ung, frisk gedeost eller en salat med varm ditto.

129,00 DKK

* NYHED * Farven er mellemgrøn gul. Vinen har aromaer af lime, grapefrugt, wasabi og stikkelsbær. I munden fornemmes vanilje, valnødder og en cremet konsistens. Vinen har en herlig frugtsyre, med en mellemlang eftersmag i den tørre ende. 

129,00 DKK

* NYHED * Lyse gule, fine noter af mineralsk jord, frugtagtig, fyldig med en fin struktur i ganen. Smuk blød og saftig finish.

129,00 DKK

Loess jord udgør en stor del af den østrigske klippeformation i vin avl. Vinene fra vinstokke, der vokser på Løss, er ofte præget af lidt mere tryk og koncentration med mærkbar mineralitet, som giver meget komplekse vine. I næsen finder vi peber og krydderi aroma, modne frugter som æble og pære. På ganen forfriskende og let krydret. Citrus og eksotisk frugt fuldender den animerende finish. Fantastisk til fisk og hvidt kød fra grillen.

99,00 DKK

Steinhaus er præget af glimmerskifergulve og er måske den bedste beliggenhed i Langenlois. Næsen er domineret af frugt og frisk krydderi og lidt peber. Ganen viser det fulde tryk, fuldt moden pære, fremragende mineralitet. Moderat syre, charmerende tekstur med hvid peber og citrus i den meget lange afslutning. Et hvidvin der passer til næsten alle retter, også mørkt kød.

149,00 DKK

Kompleks næse med enorme facetter, rigt, ædelt bladkrydderi, mørke bær og søde urter. En fyldig vin med en fast tekstur, stadig delikat med mærkbare tanniner, der giver et utroligt ældningspotentiale

 

299,00 DKK

* 94 points Robert Parker's Wine Advocate"...intensely aromatic bouquet of ripe and stewed apricots intertwined with spicy chutney notes. Round and crystalline, this is a mouth-filling, refined and harmonious yet dry and salty-piquant Riesling with a fine mineral grip and a long, intense finish. This combination of ripeness, flesh and finesse as well as salinity is pretty unique and makes this a highly refined and interesting Riesling."

Den mikroskopiske Overfuchaer Kirchensteig på blot 0,9 hektar ligger lige ved gården i Oberfucha sammen med Steinleitn og Sprinzenberg, med samme nedbrudte grundfjeld bestående af granulit. Selv om der bruges vildgær i produktionen, som normalt giver ret ’buttede’ aftryk på den færdige vin, så fremstår Geyerhofs vine, trods en lang gæring, som meget rene i profilen. Vildgærsnoterne er subtile og giver kompleksitet til det unge vin, snarere end at dække for frugten, som det nogle gange kan være tilfældet i unge, spontangærede vine. Vinen får lov at hvile så tilpas længe i kælderen før aftapning og frigivelse, at der kan tappes uden klaring.

Druerne er høstet i starten af november, presset nænsomt og gæret ved lav temperatur på rustfri ståltank, hvor vinen har tilbragt hele 19 måneder med gæren.

Duft og smag har meget intense aromaer af hvid fersken, ’kølig’ gul stenfrugt, stenstøv og hvide blomster. Kirchensteig udviser altid stor intensitet of fylde men både mineraler og syre balancerer altid koncentrationen.

Nyd vinen til kraftige fiske-, blød- eller skaldyrsretter - gerne med fedme, til supper med ellen uden kød, til lette stegeretter, men selv en grillet nakkekotelet vil den stå flot til.

Er man til det friske og ungdommelige nydes vinen nu, men kan man lide en mere afdæmpet syre og modne aromaer, så kan man vente en 10-15 år for den optimale nydelse.

279,00 DKK

Sorter resultater:

Vi anbefaler