Italien er kendt og beundret verden over for deres vine og byder på nogle af de bedst og mest kendte rødvine, som eksempelvis Amarone, Barolo, Brunello di Montalcino og Chianti.
Romerne haft stor indflydelse på den italienske vinproduktion igennem historien. Med stor innovation og passion har de således forbedret teknikker og rekvisitter samt klassificeret druesorter i forhold til blandt andet klima og udbytte. Samtidig var romerne foregangsmænd i forhold til ældning af vin og indså at det var nødvendigt med lufttætte beholdere for bedst muligt at kunne lagre rødvin.
Med 20 regioner med forskelle i klimaforhold byder Italien på en fantastisk stor variation inden for rødvin, lige fra de nordlige vinregioner som eksempelvis Piemonte og Veneto med køligere klima, til det mere varme og tørre Sicilien i syd. Ud over disse klimatiske forskelle fra nord til syd er der også geografiske forskelle i forhold til landskab, bjerge, bakker og jordbund. Alt sammen faktorer der bidrager til den store variation blandt italienske rødvine fra region til region.
Samtidig byder italiensk rødvin på en stor variation i druesorter – lige fra de mest kendte druer som eksempelvis Sangiovese, Nebbiolo og Barbera til de måske mere lokale druer som blandt andet Nero d’Avola, Negroamaro og Dolcetto.