Toscana er sammen med Piemonte de to vigtigste vinregioner i Italien. Regionens stolthed er Sangiovese druen, som yder sit bedste i Toscana. Sangiovese er den mest plantede druesort i hele Italien, hvilket betyder at kvaliteten går fra ”tvivlsom” til verdensklasse. Der opnås kun jævne vine på Sangiovese, hvis udbyttet er for højt eller klimaet er for koldt, men i Toscana er klimaet ideelt og producenterne er fokuseret på kvalitet frem for kvantitet. Toscana står for den tredjestørste produktion af DOC/DOCG vine i Italien.
Toscana har hele syv DOCG'er, deriblandt Chianti, Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano, som er tre af de mest kendte vinregioner i Italien. Alle syv DOCG'er laver vin i topklasse, men også flere af de i alt 29 DOC'er laver fremragende vine.
Som noget ganske usædvanligt, er nogle af Toscanas bedste vine klassificeret som IGT. Det er de såkaldte Supertoscanere. De betragtes i dag som kultvine og priserne er derfor fulgt med op i det høje leje. I 1970'erne opstod begrebet Supertoscansk vin, som er vine der alle er deklassificeret, da de ikke lever op til de lokale vinkrav givet for Toscana. Vinene er ofte lavet på alt andet end lokale sorter og ligger derfor smagsmæssigt også langt fra de traditionalle Toscanske vine. Der er ofte benyttet Bordeaux sorter som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot, i stedet for klassisk Sangiovese og andre tilladte sorter. Det er sjældent at Supertoscansk fremgår af flaskens etikette. Hvis ikke kan de som regel altid spottes på prisen. De koster typisk 10 gange mere end en traditionel toscansk IGT vin, og ligger derfor mindst i samme prisleje som en DOCG.