Champagnen er en mousserende vin uden kunstigt fremstillet kulsyre, og det menes, at det var englændere, der omkring 1660 udviklede metoden med tilsætning af gær og sukker til at fremprovokere en 2. gæring i flasken med deraf følgende bobler. Franskmændene begyndte først i årene umiddelbart før 1700 tallet at mestre denne metode, hvilket til dels hang sammen med, at det franske glas var mere skrøbeligt end det engelske, og derfor gik i stykker under trykket. Selv om Benediktinermunken og kældermesteren Dom Pérignon ikke opfandt ”opfandt” boblerne, ydede han alligevel et væsentlig bidrag ved at eksperimentere med at blande vin fra forskellige marker og forskellige druesorter. Derved skabte han et bedre produkt, end hvad man tidligere havde kendt.
En Crémant er en mousserende hvidvin fremstillet på samme måde som Champagne men fra andre dele af Frankrig (eksempelvis Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne og Crémant d’Alsace) Cava er en spansk mousserende hvidvin fremstillet på samme måde som Champagne, men af lokale spanske druer, mens Italien byder ind med Spumante og Prosecco. Smagen af mousserende vin varierer meget og fremstilles i forskellige tørhedsgrader.