- Forside
- Vine
- Dessertvin
- Frankrig
Frankrig
Dessertvin er den fællesbetegnelse, der bruges om søde vine, der hovedsageligt drikkes til desserten. Betegnelsen dækker dog over en lang række forskellige vine, der har hver deres karakter og egenskab.
Størstedelen af alle dessertvine har et relativt højt alkoholindhold. Det kræver en længere gæring, og derfor er der et stort sukkerindhold i druerne for at få den sødme, der er så karakteristisk for dessertvin.
Den karakteristiske høje alkoholprocent opnås blandt andet ved at lade druerne sidde på stokken og tørre indtil frosten indtræffer. Resultatet af denne proces kaldes for eiswein. Man kan dog også tørre druerne i solen som rosiner, eller lade druerne angribe af en særlig mug, der trækker fugten ud, så sukkeret koncentreres. En anden metode indebærer, at vinen gærer til et relativt lavt alkoholindhold for at bevare sødmen, og derefter tilsættes alkohol. Det gælder eksempelvis sherry og marsala.
Tommelfinger reglen siger, at den dessertvin der drikkes, skal være sødere end desserten. Dessertvine som sauterne, muscat eller eiswein bør serveres afkølet, mens mørke dessertvine som portvin eller madeira serveres tempereret.
Denne gamle Pineau fra huset Maxime Trijol, er en lækker blød og velsmagende vin med en meget lang og vedholdende eftersmag. Det er en vin som kan anvendes til rigtige mange formål, lige fra aperitif til kammuslinger. Serveringstemperaturen er altafgørende for, hvad den kan sættes til at madretter. Vinen er produceret på en kombination af druerne Ugni Blanc, Montils og Colombard. Pineau produceres ved at tilsætte Cognac (ved høj styrke) til den ikke færdiggærede vinmoste. Herefter lagres vinen i minimum 5 år.
En sprød og frisk rød Pineau des Charentes fra cognachuset Maxime Trijol. Normalt er Pineau hvid (og produceret på grønne druer). Denne vin er rød (og dermed produceret på blå druer). Det er lidt af en sjældenhed. Vinen er produceret på en kombination af druerne Merlot, Cabernet Franc og Cabernet sauvignon. Pineau des Charentes produceres ved at tilsætte Cognac (ved høj styrke) til den ikke færdiggærede vinmoste. Herefter lagres vinen 2 - 3 år.
Pineau kan serveres ved forskellig temperatur afhængig af anledning og mad:
Ved 5-8° som en god aperitif, ved 10-12° til Foie Gras, Petit Fours eller Melon/skinke eller ved 5-17° til ost (i særdeleshed blåskimmel oste)
En fantastisk lækker Pineau fra huset Maxime Trijol. En meget blød, frugtrig og velsmagende vin med en lang vedholdende eftersmag. En vin, der er meget anvendelig som aperitif, som en ledsager til desserten eller til næsten enhver slags ost, selv de mest kraftige blåskimmeloste. Vinen er produceret på en kombination af druerne Ugni Blanc, Montils og Colombard. Pineau produceres ved at tilsætte Cognac (ved høj styrke) til den ikke færdiggærede vinmoste. Herefter lagres vinen 2 - 3 år.
Château d'Arche er en sød hvidvin, der rangeres som Second Cru Classé (fransk, ”Second Growth”) i den originale regionen , ligger vingården i Sauternes kommune .
Château Guiraud er blandt de ubetinget største Sauternes og Barsac vine. I gode årgange er Guiraud helt forrygende, bl.a. lå Château d'Yquem i skyggen af denne Guiraud ved Grand Prix Universel i Paris i 1900.
* NYHED * Château Lafon ligger i noget af verdens bedste terroir, når det kommer til terroir i Sauternes. Kun få meter fra berømte (og fremragende) Château d'Yquem og omgivet til alle sider af Château d'Yquems vinmarker. Til gengæld er priserne på Château Lafon ganske anderledes. Lafon ligger helt centralt i regionen og det siges, at familien har ejet jorden "altid", men først i 1867 besluttede sig for at bygge slottet. Efter børskrakket på Wall Street og den efterfølgende, verdensomspændende økonomiske krise, løb slottet ind økonomiske udfordringer og måtte sælge ejendommen, som blev overtaget af familien Dufour, og sådan er det stadig i dag, hvor det er fjerde generation af familien, der driver værket.
Lafon råder over 12 hektarer vinmarker, hvoraf de 98 % er Semillon og de sidste to procent er Sauvignon Blanc plantet på højdedrag af gruset jord med et underlag af kalksten. På slottet høster man op til seks gange manuelt for bedst at sikre, at man bruger de absolut bedste ædelrådsramte druer. Selve produktionen er meget traditionel og sker med brug af vildgær i gæringen og 12 måneders fadlagring på franske egetræsfade, som ofte er genbrugte fade fra berømte Château d'Yquem.
Vingården Château Camperose du Hayot, der dækker et areal på 3 hektar, ligger i Barsac på en ler-kalkstensjord, som favoriserer en druesort på 90 % Sémillon og 10 % Sauvignon.
Gennemsnitsalderen for vinstokkene er 35 år. Høsten er manuel ved successive udvælgelser, 2 til 4 passager pr. parcel og foregår over 4 til 5 uger.
Vinificeringen udføres ved gæring i temperaturkontrollerede rustfrie stålkar og vinen lagres i rustfri stålkar i 1 til 2 år. Château Camperose du Hayot producerer 10.000 flasker om året.
Den perfekte balance mellem appelsin og Cognac. Kombinationen af disse to verdener giver en dejlig udtryksfuld smagsoplevelse. Maxime Trijol, Orange Liquor er en elegant likør, som kan nydes som den er ved en kølig temperatur, direkte på knust is eller som en dejlig ingrediens i long-drinks.
1995 Rivesaltes Vintage - Terrassous 75 cl. - 17,5 % alk.
Dyb gylden med kobberglimt. En næse med stor intensitet af tørrede frugter, banan og abrikos samt let ristede noter. Fuldt og friskt i munden, parfumeret med kandiseret skræl og med en ekstraordinær længde.
Du kan spørge dig selv, om det virkelig er nødvendigt at ledsage en sådan nektar med mad. Måske ville en foie-gras eller lidt kaviar gøre den retfærdighed.
1974 Rivesaltes Vintage - Terrassous 75 cl. - 17,5 %
Dyb gylden med kobberfarvede højdepunkter. Intense og komplekse aromaer af tørrede figner, kaffe, valnød og nuancer af bløde krydderier.
Søde honningnoter og kandiseret appelsin på ganen med et strejf af eg og en langvarig eftersmag.
Fremragende med foie-gras, en række oste, chokoladekage eller som en eftermiddagsdrink sammen med din cigar.
Terrassous - 6 års Rivesaltes Ambré 17,5 % Alk - 75 cl.
Dens gyldne farve indkapsler perfekt de søde honningnoter i denne Rivesaltes med dens aromaer af gule blomster, meget modne figner og dejligt friske afslutning.
Nyd den som en aperitif sammen med blå oste såsom Roquefort, asiatisk køkken, chokoladekage eller som en eftermiddagsdrink.
1992 Rivesaltes Vintage - Terrassous 75 cl. - 17,5 %
Dyb gylden med kobberglimt. En næse med stor intensitet af tørrede frugter, banan og abrikos samt let ristede noter. Fuldt og friskt i munden, parfumeret med kandiseret skræl og med en ekstraordinær længde. Du kan spørge dig selv, om det virkelig er nødvendigt at ledsage en sådan nektar med mad. Måske ville en foie-gras eller lidt kaviar gøre den retfærdighed.
-
99,00 DKK 99,95 DKK (spar 0,95 DKK)
-
79,95 DKK
-
499,00 DKK
-
99,00 DKK 99,95 DKK (spar 0,95 DKK)
-
79,95 DKK
-
499,00 DKK