Topscorer
Vi anbefaler
Nyheder

Dessertvin er den fællesbetegnelse, der bruges om søde vine, der hovedsageligt drikkes til desserten. Betegnelsen dækker dog over en lang række forskellige vine, der har hver deres karakter og egenskab.

Størstedelen af alle dessertvine har et relativt højt alkoholindhold. Det kræver en længere gæring, og derfor er der et stort sukkerindhold i druerne for at få den sødme, der er så karakteristisk for dessertvin. 

Den karakteristiske høje alkoholprocent opnås blandt andet ved at lade druerne sidde på stokken og tørre indtil frosten indtræffer. Resultatet af denne proces kaldes for eiswein. Man kan dog også tørre druerne i solen som rosiner, eller lade druerne angribe af en særlig mug, der trækker fugten ud, så sukkeret koncentreres. En anden metode indebærer, at vinen gærer til et relativt lavt alkoholindhold for at bevare sødmen, og derefter tilsættes alkohol. Det gælder eksempelvis sherry og marsala. 

Tommelfinger reglen siger, at den dessertvin der drikkes, skal være sødere end desserten. Dessertvine som sauterne, muscat eller eiswein bør serveres afkølet, mens mørke dessertvine som portvin eller madeira serveres tempereret.

Sorter resultater:

* Nyhed, kom og smag. Smager fremragende * Lys og sofistikeret, pink og delikat blød og behagelig aroma af urter med touch af mynte, vilde jordbær, appelsinblomst, bagværk og nødder. Lidt sødere og mildere end mange mere traditionelle vermouth og oplagt som cocktail over lidt is." Der findes mange andre gode sherryhuse, og der er både større og mere sælgende sherryhuse. Men - som konkurrenterne også siger - det er Lustaus kvalitet, alle søger at lave.

Firmaet, der er grundlagt i 1896, blev i 1990 opkøbt af vinfirmaet Luis Caballero SA, der både medbragte en stor pose penge og optimalt beliggende marker for produktion af topsherry.
Husets største investering er uden tvivl købet af Bodega Los Arcos i 2002. Los Arcos består reelt af seks små separate bodegaer, så man kan lagre de enkelte produkttyper, ikke alene hver for sig, men også i rimelige mængder. Det er vigtigt at opbevare de enkelte produkter separat, da det blandt andet er bakterier i luften, der giver hver enkelt sherry sin individuelle stil.

Druerne afstilkes og presses, hvorefter syreindholdet justeres med vinsyre. Mosten udgæres i store ståltanke og opjusteres med druesprit til hedvinsstyrke (15-15,5 %). Vinen lægges på store fade, som ikke fyldes helt, hvorved den hele tiden i er kontakt med luft. Normalt ville vinen blive omdannet til eddikesyre, men under disse specielle forhold dannes en beskyttende hinde af skum, kaldet flor. Efter denne behandling indgår sherryen ofte som en del af et solerasystem: Man tager 1/6 af en 6 år gammel vin og blander op i en 1 år gammel vin. Derefter går der tilsvarende 1/6 af en 5 år gammel vin ind og supplerer det 6 år gamle fad og så fremdeles med en 4-årig, 3-årig og 2-årig. Dette bevirker, at de unge vine hurtigere tager karakter af en gammel vin.

Lustau har de senere år vundet mange priser for sin kvalitet, ikke mindst titlen som "Best Spanish Bodega". Mange af priserne er gået til Lustaus egne vine, men en del er også gået til huset berømte almacenista-sherry'er. Små, individuelle vinavlere sælger deres, ofte meget nuancerige, vin til Lustau. 

169,00 DKK

En tør og meget delikat Fino - Sherryens hvidvin. Farven er flot lysgylden og smagen er forfriskende tør og delikat. Fino sherry, når det er allerbedst. Denne delikate Fino er en god ledsager til mange forskellige fiske- og skaldyrsretter, eksempelvis røget ørred eller laks, østers, kaviar eller friske rejer. Det er samtidig en helt exceptionel god aperitifvin, ledsaget af lidt grønne oliven og salte mandler. Skal serveres afkølet, helst lige fra køleskabet. 5 af 5 stjerner i VinAvisen.dk, der skrev"En fino sherry, der er egnet til at drikke som en hvidvin - tør, mild, men også med krop. Vinen er frisk og fint krydret og breder sig i munden med mange facetter. .

110,00 DKK

Bodegas Gutiérrez Colosía - Cream er en sød og lækker dessertsherry, der oprindeligt er produceret som Oloroso Sherry, blot tilsat den helt søde Pedro Ximénez. En flot, lækker og delikat Sherry, der skal sættes til søde sager. Farven er flot mahogni med et gyldent skær. Smagen er fed, sød og intens. Eftersmagen har en lækker sødmefuld afslutning, og en fin længde. En dejlig dessertvin, som kan sættes til mange søde retter. Vinen vil også være et godt indslag et en blåskimmelost. Nyd også vinene i utide, måske sammen med lidt tørrede frugter og nødder. Skal serveres afkølet, helst lige fra køleskabet. 

149,00 DKK

Gutiérrez Colosía er en meget intens Amontillado med en koncentreret og fyldig eftersmag. Amontillado er en Fino-type, der har gennemgået yderligere en "forstærkning" og en endnu længere fadlagring. Farven er ravgylden. Vinen har en kraftig og intens bouquet med nødder, mandel, vanilje og en lille røget tone. Vinen er fyldig med en lang nøddeagtig eftersmag. En flot og meget harmonisk Amontillado fra Colosia. En god ledsager til stærke modne oste, og gerne de kraftigste blåskimmeloste. Vinen passer også rigtigt godt til legerede suppe



179,00 DKK

En mørk og sød sherry med en rosinagtig næse og en dyb koncentration i smagen. Den er sød, fed og sveskeagtig i konsistensen. Vinen produceres på soltørrede PX-druer.  
En stor sherryoplevelse, der er velegnet til mange gode søde desserter. 5 af 5 stjerner i VinAvisen.dk, der skrev: "Sød dessertvin med en meget kraftig aromatisk duft, der bogstaveligt talt vælter op af glasset. Smagen er blid og sød, men ikke slik sød. En elegant vin, der vil kunne tjene som meditations-vin. 

289,00 DKK

Sorter resultater:

Vi anbefaler