Italiensk hvidvin er mest kendt for sine tørre hvidvine (eksempelvis Soave fra Veneto, Orvieto fra Umbria eller Trebbiano d’Abruzzo fra Abruzzo. Italiensk hvidvin er dog andet og meget mere end dette.
I samtlige italienske regioner er producenterne meget loyale overfor områdets lokale druesorter. Hver region eller zone har sine lokale druer, og de giver resultater, som er meget interessante at udforske.
I Piemonte findes eksempelvis Cortese di Gavi, på Sardinien Vermentino di Sardegna, i Friuli-Venezia Giulia Ramandolo, i Toscana Vernaccia di San Gimignano, i Campania Greco di Tufo og Fiano di Avellino. På Sicilien er der Cerasuolo di Vittoria, og ned igennem hele Italien (dog primært i nord), findes den allestedsnærværende Trebbiano drue, enten som en såkaldt enkeltsortsvin eller som hjælpedrue til de andre store hvidvine.
Hvis Trebbiano er den mest udbredte grønne italienske drue, så er Chardonnay den mest udbredte internationale grønne drue i Italien. Chardonnay har som bekendt en masse glamour med sig fra Frankrig, men også i Italien produceres der store hvidvine på denne drue.
Der drikkes dog ikke udelukkende tørre hvidvine i Italien. Der produceres også søde, eller sødlige hvide dessertvine, primært i mellem Italien, eksempelvis i Emilia-Romagna, hvor de elsker sødt på flaske, men også Toscana hvor hver zone har sin lokale Vin Santo.
I Italien drikkes tør hvidvin til mad, og ikke, som vi danskere holder så meget af, som en aperitif eller terrassevin.