Whisky
Whisky fremstilles af fermenteret byg, rug, hvede eller majs der destilleres. Maltwhisky er som navnet siger lavet af maltet byg.
Whisky kan sammenlignes med øl uden humle der destilleres. De første faser i produktionen frem til destillering og lagring svarer således stort set til ølproduktion. Maltning, tørring, mæskning og gæring . Maltwhisky bliver herefter typisk dobbeltdestilleret på kobberkedler. Whiskyen opbevares på fade "casks" af egetræ.
Grain whisky er whisky destilleret kontinuerligt til høj alkoholstyrke på enten hvede eller majs og bruges til at blende med. Grain whisky har en let krop og smag, men er ikke neutral, og den lagres på egetræsfad i mindst tre år.
Ud over de traditionelle aftapninger fra destillerierne findes også "uafhængige aftapninger". Det er whiskykøbmænd, der køber et eller flere fade hos destillerierne og opbevarer dem og sælger dem, som de vil. Det er derfor et anderledes produkt end standardproduktet.
En whisky skal være på mindst 40 % alkohol og den skal være mindst tre år gammel. Når den kommer fra fadet er den ofte på 50-60 % Cask strength og fortyndes ofte til 42 %-46 %.
Under lagringen trænger væske (herunder alkohol) ud gennem porerne i træfadene. Denne del som udgør op til 1½-2½ % årligt betegnet som angel's share (englenes andel). Udtrykket stammer fra cognac og armagnac-distrikterne.
Farven på whisky kan være justeret med karamel, og whiskyen kan være koldfiltreret, hvilket vil sige, at den har været kølet ned for at fjerne urenheder. Koldfiltreringen blev indført efter at amerikanerne havde returneret whisky fordi de troede, at der var noget galt med whiskyen, der var uklar ved kølig opbevaring pga fortætning af olierne i whiskyen. En del af de stoffer, der frasorteres, er smagsstoffer (olier). Filtreringen fjerner en del af smagen, så derfor er mange producenter begyndt at aftappe whiskyen uden koldfiltrering. For at undgå at whisky bliver uklar aftappes den ved højere alkoholprocent (46 %+).
Jim Murray skriver i Lademanns Whiskybog om Glenfarclas: Jeg håber, at deres navn når vidt og bredt - deres malt bør opleves af enhver, der søger flydende skønhed.
På øen Islay ligger Loch Finlaggan, et historisk sted. Søens øer, Eilean Mor (Big Island) og Eileen na Comhairle (Council Island) blev valgt til hjemsted for the Clan Donald og Finlaggans øer blev centrum for deres herredømme og omtales som Clan Donalds vugge.
I dag opretholder en velgørende organisation ved navn ”The Finlaggan Trust” stedet.
Denne Finlaggan, er fra 2015, og er lagret i ex-bourbonfade. Aftappet på en styrke på 46 %.
Duft: Saltet havbrise, østers, tang, sand, røg, medicinsk. Let frugtsødme, vanilje.
Smag: Godt røget, intens, kryderet, eg, sort peber.
Eftersmag: Langvarende med tør tørverøg.
På øen Islay ligger Loch Finlaggan, et historisk sted. Søens øer, Eilean Mor (Big Island) og Eileen na Comhairle (Council Island) blev valgt til hjemsted for the Clan Donald og Finlaggans øer blev centrum for deres herredømme og omtales som Clan Donalds vugge.
I dag opretholder en velgørende organisation ved navn ”The Finlaggan Trust” stedet.
Denne ”small batch” af Finlaggan, er fra 2016, og er lagret i både ex-bourbon og i ex-portvinsfade. Aftappet på 46 % vol, med en moden røget smag blandet med en vinsødme.
Duft: Røget, medicinsk tørv med hint af røde bær/druer
Smag: Portvinssødme, underliggende røg, rosiner, peber, læder, røde bær.
Eftersmag: Langvarende, røgfyldt med vinsødme.
Glenglassaugh har frigivet to nye aftapninger basseret på Octaves fade. Der er tale om en Octaves Classic. Den er tappet ved 44% og den er hverken koldfiltreret eller farvet. Det er NAS whiskyer, men da destilleriet først genstartede produktionen i december 2008, kan vi i hvert fald regne ud af de højest er 7 år gamle
GlenGlassaugh Port Wood Finish Single Highland Malt Whisky 46 %. Fremragende Highland Single Malt lagret på Port Wood tappet ved 46 % Alkohol.
Nu har vi igen en spændende nyhed på whiskyfronten. En helt ny serie af skotsk single malts. Den første aftapning i serien er en Craigellachie, 1995 – 21 Years Old Speyside Single Malt – 52,3% (Sherry Butt). Den koster KUN 1.299,- pr. fl. men vi får desværre kun meget få flasker, så du skal slå til meget hurtigt.
The Chess Malt Collection ®
Skotsk historie har altid handlet om store slag, magtfulde konger og dronninger, vovede træk og storslåede slotte. Om noble klanmedlemmer og brutale erobrere, religiøs dominans af fanatiske biskopper - men også om strateger og filosoffer. I dag er Skotland en storartet nation, med varme mennesker og en vidunderlig historie, som altid har været fascinerende og kompleks. Skotlands historie har været som et langt kompliceret skakspil. The Chess Malt Collection® er en fejring af skotsk historie og de stolte skotter.
Med The Chess Malt Collection® får du mulighed for at samle små stykker af skotsk historie på flaske. I de kommende år vil du kunne samle hver af de 32 skakbrikker som en smuk Single Malt aftapning. I sort og hvid, og med en fantastisk indpakning vil du få to konger, to dronninger, fire tårne, fire springere, fire løbere og ikke mindre end seksten bønder. 32 Single Malts, alle repræsenteret i forskellige udgaver gennem forskellige destillerier, forskellige aldre, forskellige regioner og fra forskellige fadtyper i forskellige alkoholstyrker. Alle whiskyer i The Chess Malt Collection® er aftappet som Single Casks ved Cask Strength uden tilsætning af farve og uden koldfiltrering. Det er de rå og rene dråber lige fra fadet.
Bliv medlem af Collectors Club – helt GRATIS
Et medlemsskab af Collectors Club er gratis, og du opnår en række fordele. Klik ind på www.chessmalt.com for at læse mere
Denne whisky har tilbragt de sidste 12 måneder af lagringsperioden på Sauternesfade fra 1. Cru Classé slottet Chateau Suduiraut. Det har givet whiskyen en fantastisk gylden farve og et hav af dejlige aromaer.
En rigtig sherry-bombe. Whiskyen har tilbragt de sidste 12 måneder af lagringsperioden på sherry butts, heraf overvejende P.X. fade. Det har givet whiskyen en dejlig mørkegylden farve og mange dejlige aromaer af blandt andet tørrede frugter.
Sovereign er en meget klassisk singlemalt, der er lagret på amerikansk eg. Det er rent faktisk 1st fill Bourbon fade, der har været anvendt, og fadene har derfor bidraget meget til aromaudviklingen i denne whisky.
Port Askaig 8 Years Old er en single malt whisky fra øen Islay i det vestlige Skotland. Hvilket destilleri, der har leveret whiskyen til denne aftapning vides ikke, men hvis man skal tro på rygterne, er Caol Ila spidskandidat. Det er i hvert fald den samme halv-kraftige røg og citruskarakter. Uanset hvor den kommer fra, er det en glimrende whisky! Tappet ved 45,8% alkohol uden kølefiltrering eller tilsat farvestof.
Farve: Blegt gylden. Duft: Røg og sprøde citrusnoter danner rammen om en kerne af frisk frugt og malt. Smagsnoter: Kaprifolie, havsalt, lakrids og tørv.
Gordon & MacPhail er for den ædle single malt, hvad Lennon & McCartney er for popmusikken. Igennem mere end 100 år har de insisteret på at hoppe over hvor gærdet er højest. Den nedarvede sans for at udvælge de absolut bedste fade fra en bred vifte af destillerier praktiseres i dag som for 100 år siden. Når fadet er valgt, transporteres det til G&Ms warehouse i Elgin. Her passes og plejes fadet sammen med tusindvis af andre udvalgte fade indtil den dag i fremtiden, det være sig fem, ti eller halvtreds år senere, hvor whiskyen har nået sit zenit. Først her tappes de ædle dråber på flaske.
Discovery er en serie af whiskyer fra det traditionsrige firma Gordon & Macphail. Serien er ment som en introduktion til deres portefølje af gode kvalitetsrige single malt whiskyer. Der er pt. 3 udtryk i serien; ”Sherry”, ”Smoky” og ”Bourbon”. Tomatin 2008 bourbon cask matured er et yderst delikat og fint eksempel på ”bourbon” udtrykket i Discovery serien.
Gordon & MacPhail er for den ædle single malt, hvad Lennon & McCartney er for popmusikken. Igennem mere end 100 år har de insisteret på at hoppe over hvor gærdet er højest. Den nedarvede sans for at udvælge de absolut bedste fade fra en bred vifte af destillerier praktiseres i dag som for 100 år siden. Når fadet er valgt, transporteres det til G&Ms warehouse i Elgin. Her passes og plejes fadet sammen med tusindvis af andre udvalgte fade indtil den dag i fremtiden, det være sig fem, ti eller halvtreds år senere, hvor whiskyen har nået sit zenit. Først her tappes de ædle dråber på flaske.
BenRiach 10 Years Old er en klassisk Speyside malt, der er lagret på en kombination af bourbon og sherry fade. Det er en frisk, livlig og frugtdreven single malt med masser af varme eg-krydderier, grønt æble, tørrede abrikoser, fersken og banan med en lille tone af anis, citronskal og byg.
Old Perth samler de fineste sherry-modnede single malt-whiskyer fra særligt udvalgte destillerier i Glenlivet-regionen i Speyside, hvorefter disse blandes i byen Perth i Skotland. Old Perth repræsenterer klassisk Speyside-stil, både blød og frugtig men med god fylde da det er tappet ved minimum 46 % Alkohol.
’Cask Strength’ fra Old Perth er en fantastisk fadstyrkemaltwhisky sammensat af forskellige single malt-whiskyer fra Glenlivet-regionen i Speyside, Skotland. Whiskyen byder på en robust jordagtig smag samt en kraftfuld notet af krydderi som minder om ingefær og kanel. Da whiskyen er tappet ved fadstyrke på 58,6 % fremviser den fyldig og koncentreret smagsprofil. Old Perth ‘Cask Strength’ Blended Malt Scotch Sherry Matured Whisky er modnet i førsteklasses sherrytønder og ikke tilsat karamelfarve og ej heller kølefiltreret.
Bag Mac-Talla står Morrison-familien, som igennem fem generationer har arbejdet med whisky. Mest kendt er Morrison-familien for ejerskabet af Islay-destilleriet Bowmore Distillery, som Brian Morrison solgte til Suntory i 1994. Mac-Talla betyder ‘ekko’ på gælisk og referer til familiens forbindelse til Islay, som den dag i dag giver genlyd på den afsides og vindblæste ø.
Bag Mac-Talla står Morrison-familien, som igennem fem generationer har arbejdet med whisky. Mest kendt er Morrison-familien for ejerskabet af Islay-destilleriet Bowmore Distillery, som Brian Morrison solgte til Suntory i 1994. Mac-Talla betyder ‘ekko’ på gælisk og referer til familiens forbindelse til Islay, som den dag i dag giver genlyd på den afsides og vindblæste ø. Hemmeligheden bag Islay-whiskys unikke og røget smagsprofil skal findes dybt nede under jordens overflade. Ordet ’terra’ betyder passende nok ’jord’, hvilket er hvad man smager i denne whisky. Whiskyen er influeret af jorden og krydret af havet, hvilket giver en fantastisk røget, frisk og maritim smag. Næsen byder på citrusnoter, røget byg og havluft. Smagen er præget af en klar bålrøg og havskumsprøjt – en skøn whisky for en hver fan af klassisk Islay-whisky. Denne whisky er tappet ved flotte 46 % alkohol, ikke tilsat karamelfarve og ej heller kølefiltreret.
I serien af Càrn Mòr Single Malt Scotch Whisky finder du unikke single batch / single cask whiskyer fra klassiske single malt-destillerier rundt om i Skotland. Hver udgivelse er strengt begrænset til få hundrede flasker, og når disse er udsolgt, så kommer der ikke mere. Càrn Mòr er opkaldt efter et smukt bjerg i den nordvestlige del af det skotske højland, og som rager 829 meter op over havets overflade.
Den flydende udgave af et friskbagt dansk rugbrød? En dansk rye whisky med en mørk og ristet duft og en lang eftersmag med strejf af moden frugt.
Dette er en anderledes rye whisky. Kombinationen af gulvmaltet rug og byg og destillering på pot still giver en smooth, frugtig og fyldig whisky.
1 kasse indeholder 6 flasker á 70 cl. 48 % Alkohol
I bund og grund, alt det bedste fra Stauning, samlet i én flaske. Lidt røg, lidt krydderi og masser af kompleksitet i en bredt anvendelig New Nordic Whisky. En ekstremt alsidig whisky: For den fulde ufortyndede oplevelse, drik den ren som en skotsk malt, tilføj is for en bourbon/rye stil eller brug den til at spice din whisky-baserede klassiske cocktail op med et nordisk kaotisk twist.
1 kasse indeholder 6 flasker á 70 cl. 46 % Alkohol
Smoke smager som en varm sommerdag på heden; en mildt røget single malt whisky lavet på ren vestjysk maltbyg røget over lokalt høstet tørv og lyng. En fuldblods terroir-whisky, der blidt blæser sanserne omkuld. Stauning Smoke er essensen af destilleriets innovative New Nordic whisky-filosofi: Brygget på rene lokale råvarer. Maltet på åbent gulv. Røget over tørv og lyng fra landskabet omkring Stauning. Dobbelt-destilleret på små pot stills over åben ild. Lagret på 1st Fill vin- og spiritusfade. Resultatet er en elegant og raffineret whisky, der med sin blide røgsmag og komplekse karakter emmer af klitterne, heden og vinden ved Vesterhavet.
1 kasse indeholder 6 flasker á 720 cl. 47 % Alkohol
En vestjysk whisky-dæmon med spansk blod i årerne. Stauning El Clásico er en modnet rye whisky, der efterfølgende er lagret på vermouth-fade.
Rye whisky og sød vermouth har altid spillet perfekt sammen i den ikoniske cocktail Manhattan. Dette samspil ville vi indramme i vores rye whisky. Så vi gav den modne whisky en finish i vermouth fade, og eksperimentet blev mere end vellykket: En varmblodet whisky med en dyb, ravgylden farve og en sødlig eftersmag med et bittert strejf af urter. Perfekt til en eksklusiv cocktail eller nydt rent i glasset.
Resultatet er en varm og intens smag af friskhøstet korn med et krydret og bittersødt efterspil. En klassiker er født.
1 kasse indeholder 6 flasker á 70 cl. 4,7 % Alkohol
Vinden fra Vesterhavet blander blod med Mexicos ørken i denne dobbelt-destillerede rye whisky, der er lagret på gamle mezcal fade. En illegal kærlighedsaffære med en blid og eksotisk eftersmag. Stauning Bastard en rye whisky, der er brygget på rene vestjyske råvarer, maltet på gulvet i vores destilleri og dobbelt-destilleret over åben ild. Efter 3-4 år på nye, brændte amerikanske egefade har vi rundet whiskyen af med mindst 6 måneders ophold i gamle mezcal fade fra mexicanske Oro de Oaxaca.
Resultatet er et elegant gadekryds af en rye whisky, hvis lige du ikke finder andre steder i verden.
1 kasse indeholder 6 flasker á 70 cl. 46,3 % Alkohol
En dansk whisky, lagret på PX Sherryfad for en dyb, fløjlsblød smag og en vedvarende kompleksitet.
58,2 % Alk. Økologisk
Salt & Sjæl – havkysset aroma mødes i en lang, vedvarende harmoni.
56,7 % Alk. Økologisk
Skumring – Når dagen langsomt overgiver sig til natten, gløder denne whisky videre og holder fast i varmen fra solens sidste stråler.
56,3 % Alk. Økologisk
Denne Single malt har først lagret på ex-Bourbonfade og siden hårdt toastede STR-fade.
Duften er medium røget, med søde noter af finsk lakrids, havsalt og sød lejrbålsrøg.
Smag: Sød lakrids og sød røg igen, men med mange krydderier og noter af moden frugt i bagkanten.
Dette er en god røget Whisky i den mildere ende af genren. God som introduktion til røget Whisky og kraftigere vinter retter.
48 % Alk. Økologisk
Duften er frisk og lettere krydret med noter af pære, honning og abrikos.
I smagen er der stadigvæk honning og abrikos, men mere markant er smagen af hasselnødder og krydderier.
Eftersmagen er fyldig, lang og meget behagelig, en flot Whisky.
God til vores danske smørrebrød, især med fed fisk og lagrede oste.
Single malt, ufiltreret, økologisk og ikke tilsat farve.
46 % Alk. Økologisk
Little Isle er en blød, mild, rund og urøget Whisky.
Den har lagret på ex-Bourbon fade, hårdt toastede STR-fade og ex-Portvinsfade.
Whiskiens duft og smag frisk er frugtet med noter af moden pære og vanilje.
Little Isle er en glimrende gave Whisky, eller som introduktion når du vil lære at drikke god Whisky.
Alle kan drikke og lide Little Isle, connoisseur som amatør.
Single malt, ufiltreret, økologisk og ikke tilsat farve.
43 % Alk. Økologisk
-
549,00 DKK
-
549,00 DKK


